Archieven

Spondylolisthese

Spondylolisthese: Verschuiving van een wervel. Door de lithese kan een vernauwing van het spinaal kanaal ontstaan, een spinale kanaalstenose.

Artrose

Artrose: Een reumatische aandoening (osteo-artritis) waarbij de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert en de kraakbeenbekleding zachter en dunner wordt.

Discopathie

Discopathie: Veroudering van de tussenwervelschijf. Wanneer de schijf uitpuilt, wordt de aandoening HNP genoemd.

Whiplash

Whiplash: Schade aan de nek door een ongeval of een plotselinge gebeurtenis. Daarbij zijn de zachte weefsels en structuren beschadigd.

Heupluxatie

Heupluxatie: De heupkop is buiten de heupkom komen te staan, veelal veroorzaakt door heupdysplasie of een trauma. Er is een snelle medische interventie nodig waarbij de heup gereponeerd wordt teneinde complicaties te voorkomen.

Bekkeninstabiliteit (symfysiolyse)

Bekkeninstabiliteit: De aandoening wordt veelal door zwangere vrouwen ervaren. Door de verandering in het hormonale patroon verslappen de banden en verweekt het kraakbeen van het bekken. De symfysiolyse komt ook wel voor bij mannen en kan veroorzaakt worden door een sportblessure of een ongeval waarbij door een abnormale beweging de gewrichten onder druk zijn komen te staan.